Ένα βήμα παραπάνω: 6 εντυπωσιακές εξωτερικές σκάλες που συνδυάζουν λειτουργικότητα και φαντασία

0
Ένα βήμα παραπάνω: 6 εντυπωσιακές εξωτερικές σκάλες που συνδυάζουν λειτουργικότητα και φαντασία

Αρχιτέκτονες: Θέλετε να προβληθεί το έργο σας; Προβάλετε τη δουλειά σας μέσω του Architizer και εγγραφείτε στο εμπνευσμένο ενημερωτικό μας δελτίο.

Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, οι σκάλες είναι ένα λειτουργικό χαρακτηριστικό ενός αρχιτεκτονικού έργου — και, στο ευρύ κοινό, δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλές. Για όσους αναγκάζονται να τα ανέβουν με τα πόδια, οι σκάλες μπορεί να είναι κουραστικές και προκλητικές, αλλά τις περισσότερες φορές, δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να τις χρησιμοποιήσουν. Για πολλούς χρήστες, υπάρχει κάτι ενστικτώδες στην ανάγκη να τα περπατήσετε όσο το δυνατόν γρηγορότερα, προκειμένου να ανακτήσετε πιο επίπεδο έδαφος. Ωστόσο, οι σκάλες είναι επίσης μια πιο υγιεινή επιλογή από τις εναλλακτικές λύσεις (ασανσέρ και κυλιόμενες σκάλες) — μπορούν να βελτιώσουν την υγεία των χρηστών και να βοηθήσουν τα κτίρια να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας.

Οι αρχιτέκτονες που θέλουν να κάνουν τις σκάλες ελκυστικές για τους χρήστες, θα πρέπει να επιδιώξουν να τις ενσωματώσουν δημιουργικά στο σχεδιασμό κτιρίων, καθιστώντας τις όσο το δυνατόν ελκυστικές για τους πιθανούς χρήστες. Επιπλέον, σε εξωτερικούς χώρους, μια σκάλα μπορεί να προσθέσει χρώμα και απόλαυση σε δημόσιους χώρους, ενθαρρύνοντας τη συγκέντρωση, την κοινότητα και άλλα παρόμοια. Όπως δείχνουν τα έξι παρακάτω έργα, είναι δυνατό να μετατραπεί μια λειτουργική δομή σε κοινωνικό χώρο και σε χώρο καλλιτεχνικής έκφρασης. Είτε παίζοντας με αρχιτεκτονικά μοτίβα είτε παραδοσιακές φόρμες, οι παρακάτω σκάλες θα κάνουν τους χρήστες να θέλουν να περπατήσουν πάνω-κάτω και να ανεβαίνουν ξανά.


Ένας Ωκεανός

Με αρχιτεκτονική σόμα, Yeosu-si, Νότια Κορέα

Καθισμένο ακριβώς στην ακτογραμμή του Yeosu, το κέντρο One Ocean Expo αντικατοπτρίζει όλα τα υδάτινα πράγματα. Μια ασημί-γκρι, βιομιμητική μορφή που μιμείται ένα ψάρι που βρίσκεται στο πλάι του, μια κινητική πρόσοψη που μιμείται τα κύματα κοντά. αιφνιδιαστικές καμπύλες που μιμούνται την ελικοειδή ακτογραμμή είναι μεταξύ των πελαγικών χαρακτηριστικών του. Το κρυμμένο στολίδι σε αυτό το έργο είναι ένα μοναδικού σχήματος σετ σκαλοπατιών από εφυαλωμένο ξύλο που πλαισιώνεται από γκρι πλακάκια. Εάν η δομή αντιπροσωπεύει ένα υδάτινο σώμα, τότε οι σκάλες είναι ο καταρράκτης που φέρνουν το νερό κάτω στον ωκεανό.


V&A Exhibition Road Quarter

Από AL_A, Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο

Φωτογραφίες από την Hufton+Crow Photography

Αυτή η πρόσφατη ανακαίνιση στο V&A στο Λονδίνο μετατρέπει μια πρώην αυλή λεβητοστάσιου στη νεότερη είσοδο του Μουσείου από την Exhibition Road, τη μεγάλη πολιτιστική αρτηρία της πόλης. Το νέο Sackler Courtyard είναι η πρώτη αυλή από πορσελάνη στον κόσμο, όπου 11.000 χειροποίητα πλακάκια — εμπνευσμένα από τα κεραμικά του V&A — βάφουν τον χώρο σε αστραφτερό λευκό. Μια λεπτή ενσωμάτωση είναι ένα νέο σύνολο σκαλοπατιών που συγχωνεύουν απρόσκοπτα το επίπεδο του δρόμου με το επίπεδο της εισόδου. Αυτά τα βήματα εξουδετερώνουν επίσης έξυπνα τα γωνιακά νέα κιόσκια και στις δύο πλευρές, των οποίων οι γωνίες είναι τόσο απότομες όσο οι σκάλες.


Tenri Station Plaza CoFuFun

Από τον Nendo, Tenri, Ιαπωνία

Αυτή η νέα αστική πλατεία στο Tenri της Ιαπωνίας ξεχωρίζει για τις δομές που μοιάζουν με πιατάκια που ξεφυτρώνουν από την τοποθεσία. Αυτά είναι εμπνευσμένα από τις μορφές των αρχαίων ιαπωνικών τάφων, γνωστών ως «cofun» που αποτελούν ένα πλούσιο μέρος του τοπίου της πόλης. Αλλά αυτές οι δομές είναι επίσης ζωντανές και δυναμικές, με τα κυκλικά προκατασκευασμένα στρώματα από σκυρόδεμα να διπλασιάζονται ως βήματα για συναρπαστικές κοινωνικές δραστηριότητες μέσα τους.


Πολιτιστικό Κέντρο Mariehøj

Από SOPHUS SOBYE ARCHITECTS, Holte, Δανία

Φωτογραφίες από τον Rasmus Hjortshøj

Οι αρχιτέκτονες του ανακαινισμένου πολιτιστικού κέντρου Mariehøj στο Holte της Δανίας ήθελαν οι άνθρωποι να εμπνέονται από την τοποθεσία, εν μέρει χάρη στους πρωτότυπους νέους κοινωνικούς χώρους που περιλαμβάνονται στο σχέδιο. Το πιο αξιοσημείωτο είναι μια φαρδιά καμπυλωτή λωρίδα από μεταλλικό πλέγμα που απλώνει το παλαιότερο κτίριο με μια παραπλανητική ελαστικότητα. Θα μπορούσατε να φανταστείτε ότι η δομή είχε πέσει στη θέση της σαν μια χαλαρή κορδέλα. Αυτό δημιουργεί μια τσέπη χώρου από κάτω για μια φωτεινή αίθουσα συνάθροισης. Ομοίως, η νέα προσθήκη επιτρέπει ξύλινες σκάλες πάνω από τις οποίες χρησιμεύουν ως ένας νέος χώρος κοινωνικοποίησης για την κοινότητα.


Ανακατασκευή και πολεοδομικός σχεδιασμός της πλατείας θεάτρου στο Νόβι Σαντ

Από την DBA doo, Νόβι Σαντ, Σερβία

Φωτογραφίες Aleksandar Milutinović

Βρίσκεται στον παλιό πυρήνα του Νόβι Σαντ, στη Σερβία, αυτή η νέα πλατεία μετατρέπει ένα παραμελημένο τμήμα ενός δρόμου σε έναν δυναμικό αστικό χώρο. Οι γρανιτένιες επιφάνειες των εναλλασσόμενων αποχρώσεων πλαισιώνουν πολύχρωμες τσέπες πρασίνου, ενώ φαρδιές λωρίδες λίγων σκαλοπατιών μιμούνται τα εξαγωνικά μοτίβα του αστικού κέντρου. Τα βήματα προσθέτουν μια κάθετη διάσταση στην πλατεία, όχι μόνο την καθιστούν πιο ενδιαφέρουσα οπτικά παίζοντας με την προοπτική αλλά και δημιουργώντας νέες ευκαιρίες για πολιτιστική δέσμευση. Η όπερα του Novi Sad έχει ήδη πάρει το σύνθημα, χρησιμοποιώντας τα μεγάλα σκαλοπάτια ως σκηνή για να πραγματοποιήσει υπαίθριες συναυλίες πριν από την υπόλοιπη πόλη.


Η πόλη της θεραπείας

Από ADEPT, Yanzihu, Κίνα

Το εννοιολογικό γενικό σχέδιο της ADEPT για την πόλη Yanzihu επιδιώκει να αντιμετωπίσει τις πιέσεις που προκαλούνται από την ταχεία αστικοποίηση αποκαθιστώντας τη φύση στην προκυμαία της πόλης. Ο σχεδιασμός συνδυάζει διαμορφωμένα δάση, υδρόβια φυτά και γεωργία με οφιοειδείς διαδρόμους που προορίζονται να κάνουν το πράσινο προσιτό σε όλους. Κατάλληλα, ένα καθοριστικό αρχιτεκτονικό χαρακτηριστικό του σχεδίου είναι μια καμπυλωτή, κεκλιμένη γέφυρα που αιωρείται πάνω από το νερό. Μαζί με τις υψομετρικές αλλαγές της, η γέφυρα ενσωματώνει κλιμακωτές επίπεδες επιφάνειες, δημιουργώντας βολικούς χώρους για να ξαπλώσετε και να απολαύσετε το ανακτημένο φυσικό περιβάλλον.

Αρχιτέκτονες: Θέλετε να προβληθεί το έργο σας; Προβάλετε τη δουλειά σας μέσω του Architizer και εγγραφείτε στο εμπνευσμένο ενημερωτικό μας δελτίο.

Schreibe einen Kommentar