Αρχιτεκτονικά Σχέδια: Τζάκια Κατοικιών σε Κάτοψη

1
Αρχιτεκτονικά Σχέδια: Τζάκια Κατοικιών σε Κάτοψη

Το Fourth Annual One Drawing Challenge είναι ανοιχτό για συμμετοχές! Ο πιο δημοφιλής διαγωνισμός σχεδίασης της Αρχιτεκτονικής επέστρεψε και είναι μεγαλύτερος από ποτέ, συμπεριλαμβανομένων μεγαλύτερων βραβείων. Ξεκινήστε με την υποβολή σας.

Η αρχιτεκτονική έχει σχεδιαστεί για να φέρει κοντά τους ανθρώπους. Σε οικιστικά έργα, η ζεστασιά και η άνεση καθορίζουν τους καθημερινούς ρυθμούς της ζωής και τον τρόπο που μαζευόμαστε. Με τη σειρά τους, τα τζάκια αποτελούν εδώ και καιρό κεντρικό επίκεντρο της αρχιτεκτονικής, προσελκύοντας τους ανθρώπους κοντά ενώ φτιάχνουν την ατμόσφαιρα. Ο Frank Lloyd Wright εξέφρασε περίφημα ότι «η εστία είναι το ψυχολογικό κέντρο του σπιτιού». Τα τζάκια είναι μοναδικά στο ότι είναι τόσο λειτουργικά όσο και αισθητικά, με πολύ συγκεκριμένες απαιτήσεις για λεπτομέρειες και ασφάλεια. Είτε καύση αερίου είτε ξύλου, ιστορικά, έχουν χρησιμοποιηθεί από καιρό για τη θέρμανση του σπιτιού και την παροχή φωτός.

Ως κεντρικό καθοριστικό στοιχείο των οικιστικών έργων, τα τζάκια παίρνουν μια ιεραρχία στα σχέδια κατόψεων. Συχνά αγκυρώνουν τους εσωτερικούς χώρους ενός σπιτιού ενώ άλλα διακοσμητικά, έπιπλα ή έργα τέχνης σχεδιάζονται γύρω τους. Τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους, εξετάζεται προσεκτικά εάν το τζάκι πρέπει να είναι λειτουργικό ή απλά να παρέχει μια σχεδιαστική αισθητική σε έναν χώρο. Σήμερα, οι κατασκευαστές και οι αρχιτέκτονες εξερευνούν νέα σχέδια που παρέχουν συναρπαστικές εναλλακτικές λύσεις στα παραδοσιακά μοντέλα. Αντλώντας από τη βάση δεδομένων Architizer, συγκεντρώσαμε μια συλλογή από τζάκια και τις αντίστοιχες κατόψεις για να δείξουμε πώς σχεδιάζονται σε όλο τον κόσμο.


Grove House

Από τον Roger Ferris + Partners, Bridgehampton, NY, Ηνωμένες Πολιτείες

Νικητής κριτικής επιτροπής, 2018 A+Awards, Ιδιωτικό σπίτι (XL>5000 τετραγωνικά πόδια)

Αυτή η ιδιωτική κατοικία στο Hamptons σχεδιάστηκε ως ένα καθηλωτικό καταφύγιο. Τοποθετημένη κατά μήκος μιας φυσικής χαράδρας και προστατευμένων υγροτόπων, η κατοικία αποτελείται από τρεις απλούς όγκους σε σχήμα αετώματος, που δημιουργούν ένα διάλογο μεταξύ των φυσικών λιβαδιών και του δομημένου περιβάλλοντος. Μια σύγχρονη ερμηνεία μιας κοινής μορφής κτιρίου της Νέας Αγγλίας, κάθε όγκος καλύπτεται από οριζόντιες ξύλινες ράγες που τυλίγουν απρόσκοπτα όλες τις επιφάνειες τοίχων και στέγης. Ένα δημόσιο υπέροχο δωμάτιο βρίσκεται σε κεντρική τοποθεσία, που λειτουργεί ως κοινωνικός κόμβος για την αλληλεπίδραση με την οικογένεια και τους επισκέπτες. Εντός της μεγάλης αίθουσας, δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στο σχεδιασμό του αρχιτεκτονικού τζακιού από σκυρόδεμα, των πάγκων και των μαύρων παραθύρων από χάλυβα.


Ριτζ Σπίτι

Από τον Bohlin Cywinski Jackson, Bonnyville, Καναδάς

Αυτό το καταφύγιο σχεδιάστηκε ως τόπος συγκέντρωσης οικογένειας και φίλων καθώς και μοναξιάς. Βρίσκεται κατά μήκος της κορυφής μιας στενής κορυφογραμμής με θέα σε μια ευρεία κοιλάδα, η μονάδα κίνησης που συνδέεται με το σπίτι αποκαλύπτει έναν μακρύ, γραμμικό πυρήνα από πριστή πέτρα που παραλληλίζεται με την κορυφογραμμή, ολισθαίνοντας κάτω από μια στέγη μονής κλίσης μέσω ενός όγκου γυαλιού με χαλύβδινο πλαίσιο . Ο πέτρινος πυρήνας, που χαρακτηρίζεται από δύο μεγάλες μάζες τζακιού, οργανώνει τους χώρους, με κύρια κυκλοφορία κατά μήκος της νότιας όψης του, ενώ κενά στην πέτρα παρέχουν πρόσβαση σε καθέναν από τους χώρους διαβίωσης. Με τη σειρά του, διαφανές και ημιδιαφανές γυαλί κατά μήκος του νότιου τοίχου δημιουργεί ένα παιχνίδι φωτός και σκιάς στην σπονδυλική στήλη της κυκλοφορίας.


Tofino Beach House

Του Olson Kundig, Tofino, Καναδάς

Σχεδιασμένο ως παραθαλάσσιο σπίτι μέσα στο δάσος, αυτό το σπίτι δημιουργεί μια σύνδεση μεταξύ του δράματος του κοντινού ωκεανού και της αίσθησης του καταφυγίου που παρέχουν τα δέντρα. Αποτελείται κυρίως από ένα μεγάλο δωμάτιο, το σπίτι είναι γεμάτο φως στη νότια πλευρά με θέα στον ωκεανό, ενώ παραμένει νησιωτικό και προστατευμένο από την άλλη πλευρά. Οι γυάλινοι τοίχοι ανοίγουν το σαλόνι σε πανοραμική θέα στο δάσος και στον ωκεανό με δύο τζάκια στα δύο άκρα αγκυρώνουν τον χώρο και παρέχουν μια αίσθηση καταφυγίου. Έργα τέχνης ενσωματώθηκαν στο σχεδιασμό του σπιτιού, με τους τοίχους του τζακιού ειδικά σχεδιασμένοι για να ταιριάζουν με πίνακες του Sam Francis και του Diego Singh.


Nevis Pool and Garden Pavilion House

Του Robert M. Gurney, Αρχιτέκτονας, Bethesda, MD, Ηνωμένες Πολιτείες

Αυτό το περίπτερο των προαστίων βρίσκεται δίπλα σε δασικές εκτάσεις. Ένα σύγχρονο σπίτι που περιβάλλεται από ώριμα δέντρα και περιποιημένους κήπους αγκυροβολεί τον χώρο. Μια νέα πισίνα, πέτρινοι τοίχοι και βεράντες που βρίσκονται πίσω από το υπάρχον σπίτι οργανώνουν την πίσω αυλή και δημιουργούν έναν διάλογο μεταξύ του υπάρχοντος σπιτιού και ενός νέου κιόσκι. Νέα μονοπάτια, δέντρα και δομημένες φυτεύσεις ενισχύουν τη γεωμετρία. Το νέο περίπτερο, που προορίζεται για χρήση καθ‘ όλη τη διάρκεια του έτους, βρίσκεται σε στρατηγική τοποθεσία για να παρέχει ένα κατώφλι μεταξύ του δομημένου τοπίου και του παρακείμενου δάσους. Οι πόρτες περιστρέφονται για να ανοίγουν τον χώρο μεγάλο μέρος του χρόνου, ενώ ένα μεγάλο τζάκι Rumford και τα θερμαινόμενα δάπεδα προσφέρουν μια άνετη αντίστιξη τους χειμερινούς μήνες.


Σπίτι αυλής σε ένα ποτάμι

Από τον Robert Hutchison Architecture, Greenwater, WA, Ηνωμένες Πολιτείες

Αυτή η μικρή κατοικία βρίσκεται στις όχθες του White River, πέντε μίλια από το όρος Rainier. Το έργο σχεδιάστηκε για να συνδυάζεται αθόρυβα στο γύρω δάσος. Μια αυλή εισόδου χρησιμεύει ως χώρος μετάβασης από το εξωτερικό στο εσωτερικό και κρατά μακριά τα πανταχού παρόντα κοπάδια αλκών. Μια μάζα τζακιού με επένδυση από χάλυβα χωρίζει το σαλόνι από μια στεγασμένη εξωτερική βεράντα. Δουλεύοντας επιμελώς με τον πελάτη (ο οποίος υπηρέτησε επίσης ως Γενικός Ανάδοχος για το έργο), το αποτύπωμα του κτιρίου διατηρήθηκε όσο το δυνατόν πιο συμπαγές για να ελαχιστοποιηθεί η ενόχληση του χώρου. Η κατοικία φτιάχτηκε για να αποτελεί την επιτομή της κίνησης του μικρού σπιτιού.


Pit House

By Bloot Architecture, Χάγη, Ολλανδία

Η καρδιά ενός ερειπωμένου γωνιακού σπιτιού από τούβλα από το 1929 ανακαινίστηκε πλήρως και επεκτάθηκε, ενσωματώνοντας έναν φιλόξενο λάκκο καθιστικού. Οι πελάτες ζήτησαν περισσότερο χώρο, ανοιχτή κουζίνα και πιο άμεση σχέση με τον κήπο. Το καθιστικό σχηματίζει έναν παιχνιδιάρικο χώρο γύρω από το τζάκι, όπου οι ιδιοκτήτες μπορούν να μείνουν μαζί με τους φίλους και την οικογένεια. Βλέποντας στο ύψος των ματιών από το λάκκο των καθισμάτων, υπάρχει ένα κατακόρυφα συρόμενο παράθυρο στην πλευρά του δρόμου. Ανοίγοντας αυτό, καθώς και τις μεγάλες συρόμενες πόρτες στο πίσω μέρος, οι επισκέπτες βρίσκονται έξω σε ένα καθιστικό λάκκο, σε ένα τζάκι και κάτω από μια στέγη. Το τζάκι κάθεται σε ένα συμπαγές τετράγωνο που μαζί με έναν χοντρό τοίχο στην άλλη πλευρά και έναν τοίχο παράλληλο με το κοίλωμα των καθισμάτων, στηρίζει την οροφή.


Καμπίνα στο Norderhov

Από το AtelierOslo, Hønefoss, Νορβηγία

Αυτό το έργο καμπίνας κατοικιών βρίσκεται στα δάση Krokskogen, έξω από την πόλη Hønefoss. Η τοποθεσία είναι πολύ εκτεθειμένη στον άνεμο και η καμπίνα έχει διαμορφωθεί έτσι ώστε να δημιουργεί αρκετούς εξωτερικούς χώρους που παρέχουν καταφύγιο από τον άνεμο και τον ήλιο σε διαφορετικές ώρες της ημέρας. Το εσωτερικό είναι ένας συνεχής χώρος φινιρισμένος σε ένα λεπτό στρώμα κυρτού κόντρα πλακέ σημύδας. Το τζάκι βρίσκεται στο κέντρο της καμπίνας. Το τζάκι του τζακιού κρέμεται από την οροφή, ενώ η φωτιά είναι κάτω στο δάπεδο του επιπέδου πρόσβασης. Αυτό παρέχει την αίσθηση μιας φωτιάς στο τοπίο που μπορεί να δει κανείς από διαφορετικά σημεία.

Το Fourth Annual One Drawing Challenge είναι ανοιχτό για συμμετοχές! Ο πιο δημοφιλής διαγωνισμός σχεδίασης της Αρχιτεκτονικής επέστρεψε και είναι μεγαλύτερος από ποτέ, συμπεριλαμβανομένων μεγαλύτερων βραβείων. Ξεκινήστε με την υποβολή σας.

Schreibe einen Kommentar