Πράσινο εξώφυλλο: 6 μινιμαλιστικά βραζιλιάνικα σπίτια που διαλύονται στη γύρω χλωρίδα

1
Πράσινο εξώφυλλο: 6 μινιμαλιστικά βραζιλιάνικα σπίτια που διαλύονται στη γύρω χλωρίδα

Αρχιτέκτονες: Θέλετε να προβληθεί το έργο σας; Προβάλετε τη δουλειά σας μέσω του Architizer και εγγραφείτε στο εμπνευσμένο ενημερωτικό μας δελτίο.

Η Βραζιλία είναι από καιρό γνωστή για το αρχιτεκτονικό της ταλέντο. Η μοναδική του γεωγραφία προσφέρει πλούσια βλάστηση και μεγάλη ακτογραμμή. Ανταποκρινόμενοι σε αυτό το περιβάλλον, μπορούμε να δούμε πολλά σπίτια που αξιοποιούν στο έπακρο αυτό το τροπικό οικοσύστημα, επιτρέποντας στη φύση να γίνει μέρος του σχεδιασμού.

Η τροπική μοντερνιστική αρχιτεκτονική ορισμένων από αυτά τα σπίτια επικεντρώνεται στη μεγιστοποίηση του φυσικού φωτός και του αερισμού και στη χρήση πράσινης κάλυψης για τη δημιουργία ιδιωτικότητας. Αυτές οι ιδιωτικές κατοικίες συχνά υιοθετούν μια πιο μίνιμαλ προσέγγιση και διαθέτουν οριζόντιες κατανομές μάζας, επίπεδες στέγες και μεγάλους γυάλινους εξωτερικούς τοίχους. Εδώ, το σπίτι είναι απογυμνωμένο στις πιο βασικές λειτουργίες για να του επιτρέψει σχεδόν να διαλυθεί στη φύση.


RV3 HOUSE

By Aguirre Architecture, Uberlândia, Βραζιλία

Όταν αντιμετώπισε ένα τριγωνικό οικόπεδο, η ομάδα αποφάσισε να δημιουργήσει ένα οικογενειακό σπίτι σε σχήμα L για καλύτερη ηλιοφάνεια. Ολόκληρο το σπίτι ανοίγει στα στοιχεία, σαν μια γκαλερί με θέα στη φύση. Μεγάλα φυτά τοποθετημένα γύρω από το σπίτι δημιουργούν ένα φράγμα ιδιωτικότητας ενώ επιτρέπουν στους ενοίκους να δουν το όμορφο ηλιοβασίλεμα έξω.

Ο ένας βραχίονας του σπιτιού περιέχει μια μεγάλη αίθουσα και άλλες κοινωνικές λειτουργίες, ενώ ο άλλος κρατά όλα τα ιδιωτικά δωμάτια που το καθένα έχει τον προσωπικό του κήπο. Η ενσωμάτωση χώρων πρασίνου βελτιώνει τις θερμικές συνθήκες και δημιουργεί ένα μικροκλίμα που αυξάνει την άνεση για όσους ζουν μέσα. Για να αποφευχθεί η υπερθέρμανση, η δυτική πρόσοψη αποτελείται από τέσσερις μεγάλες περιστρεφόμενες πόρτες που μπορούν να μετατραπούν σε αδιαφανή τοίχο όταν έχει πολύ ήλιο.


Σπίτι της ζούγκλας

Από το Studio MK27, Σάο Πάολο, Βραζιλία

Ορεινή τοποθεσία, πράσινος φάκελος και θέα στον ωκεανό είναι αυτά που κάνουν αυτό το σπίτι ξεχωριστό. Το σπίτι είναι χτισμένο σε ένα ανοιχτό κομμάτι μέσα στη βλάστηση στο χώρο του ξενοδοχείου. Ο κύριος όγκος στη συνέχεια ανυψώνεται πάνω από το έδαφος για να φαίνεται σαν να αναδύεται από το βουνό. Επιπλέον, οι προεξοχές και τα καταστρώματα κατασκευάζονται χρησιμοποιώντας σχήματα και υλικά που συνδυάζονται με το τοπίο για να ενισχύσουν αυτήν την ψευδαίσθηση. Το ισόγειο του σπιτιού διαθέτει ξύλινο κατάστρωμα και χώρο για τα παιδιά. Προχωρώντας προς τα πάνω, ο επάνω όροφος φιλοξενεί έξι υπνοδωμάτια και μια αίθουσα τηλεόρασης. Τέλος, σε αντίθεση με τον παραδοσιακό σχεδιασμό, ο επάνω όροφος φιλοξενεί τους κοινωνικούς χώρους όπως το σαλόνι, την τραπεζαρία και το κολύμπι. Οι αρχιτέκτονες προσπάθησαν να διασφαλίσουν ότι κάθε χώρος συνδέεται με τη ζούγκλα έξω και ότι μπορούν να έχουν μια σαφή οπτική γραμμή από την πισίνα υπερχείλισης μέχρι τον ωκεανό στο βάθος.


Σπίτι Mipibu

Από Terra e Tuma Arquitetos Associados, Σάο Πάολο, Βραζιλία

Ένα μικρό οικόπεδο με μόνο μπροστινό υψόμετρο απαλλαγμένο από κτίρια είναι ένα κοινό αξιοθέατο στο Σάο Πάολο. Η στενότητα του χώρου καθιστά απαραίτητο το σχέδιο να κινείται κάθετα. Για αυτό το έργο, οι αρχιτέκτονες αποφάσισαν να ακολουθήσουν μια προσέγγιση μέσα προς τα έξω δημιουργώντας ένα ανοιχτό εσωτερικό και ένα πλήρως κλειστό εξωτερικό. Έχουν χτίσει δύο αυλές στο εσωτερικό και όλοι οι χώροι του σπιτιού ανοίγουν σε αυτούς τους κάθετους άξονες, φέρνοντας το απαιτούμενο φως και αερισμό.

Όπως και στο προηγούμενο έργο, τα υπνοδωμάτια του σπιτιού τοποθετούνται στο ισόγειο για περισσότερη ιδιωτικότητα και οι κοινωνικοί και ψυχαγωγικοί χώροι μετακινούνται προς τα πάνω αφού δέχονται περισσότερο φως. Μία από τις αυλές διαθέτει επίσης υδάτινο σώμα. Δίσκοι με φυτά τοποθετούνται πάνω από το υδάτινο σώμα για να δημιουργήσουν έναν εσωτερικό κήπο. Η ομάδα έφερε επίσης περισσότερη φύση φυτεύοντας ένα δέντρο στο κατάστρωμα της οροφής.


Παράρτημα Βιβλιοθήκης

By Siqueira + Azul Arquitetura, Ρίο ντε Τζανέιρο, Βραζιλία

Το παράρτημα είναι μια επέκταση ενός σπιτιού που δημιουργήθηκε ειδικά για να παρουσιάσει τη μεγάλη συλλογή βιβλίων του ιδιοκτήτη. Είναι σχεδιασμένο ως πλέγμα και χρησιμοποιεί ένα ελαφρύ και λεπτό μεταλλικό πλαίσιο για την οργάνωση των χώρων. Ολόκληρη η δομή ανοίγεται στον κήπο γύρω για να δημιουργήσει την τέλεια γωνιά ανάγνωσης με άφθονο φως και καθαρό αέρα. Τα ζεστά ξύλινα ράφια έρχονται σε αντίθεση με τη λευκή απόχρωση της δομής και διασφαλίζουν ότι τα βιβλία παραμένουν το επίκεντρο του σχεδιασμού. Αυτές οι ξύλινες αποχρώσεις αναπαράγονται σε ορισμένα από τα έπιπλα που τοποθετούνται γύρω από το χώρο.


Βιβλιοθήκη

Από το Atelier Branco Arquitetura, Σάο Πάολο, Βραζιλία

Εικόνες από τους Gleeson Paulino, Jaqueline Lessa και Ricardo Bassetti Kaza

Οι ιδιοκτήτες είχαν δύο απαιτήσεις για αυτό το καταφύγιο στο δάσος: ένα μέρος για να διαβάσουν μέσα στην πλούσια βλάστηση στην τοποθεσία και ένα μέρος για να σκεφτούν και να εργαστούν με ατελείωτη θέα στον ουρανό. Το μεγαλύτερο μέρος της κατασκευής από σκυρόδεμα χυτεύεται στη θέση του. Μια σειρά από οριζόντιες βεράντες που ακολουθούν τα περιγράμματα του χώρου δημιουργούν τις διαφορετικές λειτουργίες στο χώρο χωρίς να χρειάζεται να δημιουργήσουν τοίχους που εμποδίζουν.

Αυτός ο μεγάλος ανοιχτός όγκος καλύπτεται με μια οριζόντια οροφή που φαίνεται να επιπλέει στην κορυφή της κατασκευής λόγω των μεγάλων γυάλινων τοίχων. Το σαλόνι και η τραπεζαρία βρίσκονται πιο μακριά από την είσοδο του σπιτιού, δίπλα στους μεγαλύτερους γυάλινους τοίχους, δεδομένου ότι αυτός είναι ο πιο φωτεινός χώρος του σπιτιού. Οι χώροι ύπνου βρίσκονται στις ψηλότερες εσωτερικές βεράντες, καθώς αυτοί οι χώροι είναι πιο οικείοι και σκοτεινοί.


Σπίτι από άμμο

By Studio MK27, Trancoso, Βραζιλία

Εικόνες από τον Fernando Guerra

Αυτό είναι ένα άλλο σπίτι που ανοίγει στον ωκεανό και αγκαλιάζει το τροπικό περιβάλλον. Σε μια προσπάθεια να παραμείνει το σπίτι όσο το δυνατόν πιο ανοιχτό, οι κλειστές λειτουργίες του σπιτιού μειώνονται σε μόλις πέντε χώρους που χωρούν την κουζίνα, την τραπεζαρία, το σαλόνι, το κύριο υπνοδωμάτιο και το υπνοδωμάτιο επισκεπτών. Οι χώροι αυτοί τοποθετούνται ως μεμονωμένες μάζες σε μια σειρά σε ένα υπερυψωμένο ξύλινο κατάστρωμα. Ολόκληρη η δομή ολοκληρώνεται στη συνέχεια με μια πέργκολα από ευκάλυπτο που υποστηρίζεται από δεκατέσσερα ξύλινα πλαίσια.

Ο θόλος διαθέτει επίσης πολλά τρυπήματα για να δημιουργηθεί χώρος για μερικά από τα δέντρα που είναι τοποθετημένα μέσα στο κατάστρωμα και να επιτρέψουν να κυλήσει περισσότερο φως. Οι δοκοί στο κουβούκλιο, σε συνδυασμό με το φύλλωμα, δημιουργούν εκπληκτικές σκιές καθ‘ όλη τη διάρκεια αυτής της ημέρας που ενισχύουν περαιτέρω την υφή εμπειρία της δομής.

Αρχιτέκτονες: Θέλετε να προβληθεί το έργο σας; Προβάλετε τη δουλειά σας μέσω του Architizer και εγγραφείτε στο εμπνευσμένο ενημερωτικό μας δελτίο.

Schreibe einen Kommentar