8 Buildings Sounding The Future of Architectural Acoustics

2
8 Buildings Sounding The Future of Architectural Acoustics

Ο Architizer είναι ενθουσιασμένος που ανακοινώνει τους νικητές των 10ων Ετήσιων Βραβείων A+. Θέλετε να κερδίσετε παγκόσμια αναγνώριση για τα έργα σας; ο 11ο Ετήσιο Βραβείο Α+ Το πρόγραμμα ξεκινά στις 17 Οκτωβρίου.

Η αρχιτεκτονική όχι μόνο διαμορφώνει την εμπειρία μας, αλλά είναι επίσης ένα όχημα για τη δοκιμή νέων ιδεών. Από αυτά που ακούμε, βλέπουμε και νιώθουμε μέχρι τις επιφάνειες και τα υλικά που δίνουν ζωή στα κτίρια, πολλές αισθήσεις παίζουν όταν κινούμαστε στην αρχιτεκτονική. Αυτά τα στοιχεία αλλάζουν επίσης συνεχώς, ανταποκρινόμενα στις τοπικές κατασκευαστικές αγορές και στην προμήθεια υλικών, στις νέες τεχνολογίες, καθώς και στην πρόοδο στον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε το σχεδιασμό.

Ένα βασικό συστατικό της αρχιτεκτονικής εμπειρίας είναι η ακουστική. Από τις ηχώ και τις αντηχήσεις μέχρι την απόσβεση και την ενίσχυση, όλα τα κτίρια εμπλέκονται με τον ήχο. Αυτά τα στοιχεία γίνονται ιδιαίτερα σημαντικά σε έργα όπως στούντιο ηχογράφησης, αίθουσες συναυλιών και χώρους παραστάσεων. Περιγράφοντας τον αντίκτυπο της ακουστικής στο σχεδιασμό, τα παρακάτω έργα εμβαθύνουν σε αυτές τις ιδέες και διερευνούν τι μπορεί να επιφυλάσσει το μέλλον. Μαζί, επιδεικνύουν νέες ιδέες για την τεχνολογία, ακούγοντας και φέρνουν κοντά τους ανθρώπους και το ίδιο το σχέδιο.


Αμφιθέατρο Τεχνόπολης

By ahylo architects, Αθήνα, Ελλάδα

Νικητής της κριτικής επιτροπής, 2021 A+Awards, Architecture +Ceilings
Νικητής δημοφιλών επιλογών, 2021 A+Awards, Αίθουσα/Θέατρο

Το έργο αυτό περιελάμβανε την ανακαίνιση του αμφιθέατρου εντός του κυλινδρικού ιστορικού κτιρίου βενζίνης στο βιομηχανικό μουσείο και πολιτιστικό πάρκο φυσικού αερίου της Τεχνόπολης στην Αθήνα. Η ομάδα εμπνεύστηκε από την ιδέα του χώρου ως μια πολύπλοκη, αν και κομψή, «ακουστική συσκευή». Μετέτρεψαν το έργο σε ένα δυναμικό πεδίο μέσω σχεδιαστικών καινοτομιών, τεχνολογικών εφαρμογών και διαδικασιών υλικών στην κατασκευή και τη διαχείριση.

ο Το αμφιθέατρο χαρακτηρίζεται από τις νέες εσωτερικές αναδιπλούμενες και ρέουσες τοπολογίες: η σκηνή, το κοίλο και η οροφή είναι χαραγμένα στον πυρήνα της ιστορικής δεξαμενής. Η οροφή ενισχύει την παθητική ακουστική μέσω γεωμετρικών ηχοανακλαστών και ηχοαπορροφητών, δρύινων επιφανειών, που σχηματίζουν πρισματικές πυραμίδες.


Carnal Hall στο Le Rosey

Του Bernard Tschumi Architects, Rolle, Ελβετία

Νικητής κριτικής επιτροπής, 2015 A+Awards, Αίθουσα/Θέατρο

Αυτή η αίθουσα συναυλιών 900 θέσεων είναι εξ ολοκλήρου κατασκευασμένη από ανακυκλωμένο συμπιεσμένο ξύλο OSB, μαζί με φυσικό μηχανικό αερισμό. Βρίσκεται δίπλα στη λίμνη της Γενεύης στην επαρχιακή πόλη Rolle, το διάσημο ελβετικό διεθνές οικοτροφείο γνωστό ως Le Rosey είναι ένα από τα πιο αξιόλογα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ευρώπης. Το νέο Μέγαρο Μουσικής Le Rosey είχε σκοπό να εμφυσήσει την πανεπιστημιούπολη με μια σύγχρονη αρχιτεκτονική εικόνα.

Αρχιτεκτονικές και ακουστικές θεωρήσεις ήταν άρρηκτα συνδεδεμένες σε κάθε φάση του σχεδιασμού προκειμένου να δημιουργηθεί ένας ήχος που τυλίγει το κοινό. Οι αναλογίες και η ρηχή τσουγκράνα της αίθουσας συναυλιών «κουτί παπουτσιών» δημιουργούν αντανακλάσεις από τα πλαϊνά και το πίσω μέρος της αίθουσας δημιουργώντας έναν οικείο ήχο σε όλα τα καθίσματα. Η αίθουσα είναι επίσης προσαρμόσιμη για προβολή ταινιών, διαλέξεις και ενισχυμένη μουσική.


Η επέκταση REACH

Από τους Steven Holl Architects και BNIM ArchitectsΟυάσιγκτον, DC, Ηνωμένες Πολιτείες

Η SHA και η BNIM συνεργάστηκαν για να δημιουργήσουν αυτό το «ζωντανό μνημείο» για τον Πρόεδρο John F. Kennedy. Το Kennedy Center for the Performing Arts λαμβάνει ενεργή θέση ανάμεσα στα σπουδαία προεδρικά μνημεία στην Ουάσιγκτον, DC Η επέκταση REACH προσθέτει τις απαραίτητες πρόβες, εκπαίδευση και μια σειρά από ευέλικτους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους για να επιτρέψει στο Kennedy Center να συνεχίσει να παίζει ηγετικό ρόλο στην παροχή καλλιτεχνικών, πολιτιστικών και ευκαιριών εμπλουτισμού. Ενώ όλα διαφέρουν ως προς τη μορφή, τα τρία περίπτερα συνδέονται μέσω της γεωμετρίας της επιφανείας τους. Αυτή η στρατηγική δημιουργεί μια γλώσσα μορφών, από κωνικές τομές έως υπερβολικά παραβολοειδή, μια οπτική ακουστική που αντηχεί στα περίπτερα, καλύπτοντας χώρο μεταξύ τους και διαχέοντας ήχο στο εσωτερικό. Μέσα στο κτίριο, μια πρόσφατα αναπτυγμένη υφή από τσαλακωμένο σκυρόδεμα επενδύει τους τοίχους των χώρων πρόβας και παραστάσεων, ενσωματώνοντας ακουστικές ιδιότητες απευθείας στους δομικούς χυτούς τοίχους από σκυρόδεμα.


Auditorium of Bondy

By Parc architectes, Αθήνα, Ελλάδα

Όπως τα κτίρια είναι έρευνες για το νέο, είναι επίσης σύμβολα για ένα νέο μέλλον. Αυτό το αμφιθέατρο βρίσκεται στην προαστιακή πόλη Bondy. Η αρχιτεκτονική του κτιρίου παίζει με την αισθητική του υπόστεγου: μια πολύ απλή τετράγωνη κάτοψη και ένα κυματιστό μεταλλικό δέρμα. Σε αντίθεση με ένα παραδοσιακό υπόστεγο, ανοίγει στο πλαίσιό του μέσα από μια σειρά από καμάρες, αφήνοντας το φυσικό φως και τη θέα.

Στο εσωτερικό, κάθε χώρος έχει μια συγκεκριμένη ακουστική που σχετίζεται με τη λειτουργία και την ατμόσφαιρά του. Το κτίριο αποτελείται από διαδοχικά στρώματα για ακουστική και θερμική απόδοση: τοίχοι από σκυρόδεμα, υστερήσεις, φράγμα βροχής, γυάλινα παράθυρα, ξύλινα ακουστικά πάνελ και διάτρητο μεταλλικό δέρμα. Το μπαλκόνι και η οροφή είναι επίσης καλυμμένα με μαύρα ακουστικά πάνελ.


Μουσείο Τέχνης Γκραντ Ράπιντς

By Acoustics By Design, Grand Rapids, MI, Ηνωμένες Πολιτείες

Επανεξετάζοντας τις δυνατότητες του σχεδιασμού, το Grand Rapids Art Museum έγινε το πρώτο μουσείο τέχνης με πιστοποίηση LEED στον κόσμο. Το έργο είχε στόχο την αυστηρή ενεργειακή απόδοση και την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Η χαμηλή χρήση νερού, ο φυσικός φωτισμός ημέρας και η βελτιστοποιημένη ακουστική ενσωματώθηκαν για να δημιουργήσουν μακροζωία και βιωσιμότητα του κτιρίου.

Η Acoustics By Design παρείχε ακουστική μηχανική και σχεδιασμό οπτικοακουστικών συστημάτων για τις γκαλερί και το αμφιθέατρο. Συνεργάστηκαν στενά με το Design Plus, το Grand Rapids Art Museum και το wHY Architecture από το Λος Άντζελες για να ενσωματώσουν απρόσκοπτα τα ακουστικά υλικά στη συγκρατημένη μινιμαλιστική αρχιτεκτονική.


219 West/Subcat Studios

Με lally ακουστική συμβουλευτική, Συρακούσες, Νέα Υόρκη

Σχεδιασμένο για να συμπληρώσει το διπλανό Redhouse Theatre, αυτό τριώροφο κτήριο τοιχοποιίας στην 219 Δυτική ανακαινίστηκε ως πολιτιστική εγκατάσταση πολλαπλών χρήσεων. Το έργο είχε στόχο να ενισχύσει την τοπική καλλιτεχνική σκηνή και να αναζωογονήσει αυτή τη μικρή αλλά σημαντική γωνιά της πόλης. Το πρόγραμμα προέκυψε από μια βασική πρωτοβουλία που αφορούσε τοπικές δημιουργικές, εκπαιδευτικές και επιχειρηματικές κοινότητες και περιλαμβάνει τον κύριο μισθωτή SubCat Studios, ένα κοινό καφέ/λόμπι, χώρους διδασκαλίας μουσικής και πρόβες, ένα στούντιο χορού, γραφεία για ενοικιαστές δημιουργικής βιομηχανίας και τρεις οικιστικές μονάδες για να φιλοξενήσουν επισκέπτες καλλιτέχνες.

Η σχεδίαση ξεπέρασε τις τρομακτικές ακουστικές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της απομόνωσης από τον εξωτερικό ήχο και τους κραδασμούς, την απομόνωση του εσωτερικού χώρου και την ακουστική «προσαρμογή» κάθε χώρου στούντιο. Το αποτέλεσμα είναι μια σειρά από ενσωματωμένους χώρους, που ο καθένας εκφράζει ξεκάθαρα τη μοναδική ακουστική του υπογραφή.


Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, Αίθουσα Μουσικής Bing

Από την Ennead Architects, Stanford, CA, Ηνωμένες Πολιτείες

Το Bing Concert Hall σχεδιάστηκε για να μεταμορφώσει την πρακτική, τη μελέτη και την εμπειρία των τεχνών του θεάματος στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. Μέσα στην αίθουσα, η ομάδα ήταν βαθιά αφοσιωμένη στη δημιουργία μιας ανώτερης ακουστικής εμπειρίας. Φωλιασμένο μέσα σε ένα περίβλημα από σκυρόδεμα πάχους 12 ιντσών, η αίθουσα καταλαμβάνει ένα οβάλ τύμπανο που είναι ακουστικά απομονωμένο από εξωτερικούς ήχους και έχει σχεδιαστεί για βέλτιστη ακουστική από κάθε κάθισμα του σπιτιού. Οργανωμένο με τμήματα καθισμάτων χωρισμένα σε βεράντες που κουδουνίζουν τη σκηνή, ο σχεδιασμός δημιουργεί μια ιδιαίτερα οικεία συναυλιακή εμπειρία τόσο για το κοινό όσο και για τους καλλιτέχνες. Με τη σειρά τους, τα υλικά σε όλη την έκταση επιλέχθηκαν για τις ακουστικές τους ιδιότητες.


Theatroacoustic System, Voxman Music Building

Από LMN Architects, IA, Ηνωμένες Πολιτείες

Στην καρδιά του Voxman School of Music βρίσκεται μια αίθουσα συναυλιών 700 θέσεων. Μέσα στην αίθουσα τύπου παπουτσιού βρίσκεται το «Theatroacoustic System» — ένα μοναδικό αρχιτεκτονικό και ακουστικό στοιχείο που αναπτύχθηκε από τους αρχιτέκτονες σε συνεργασία με αρκετούς ειδικούς συμβούλους. Το σύστημα αναρτάται από την οροφή και χρησιμεύει για να αναβαθμίσει την οπτική, χωρική και ακουστική εμπειρία του δωματίου, ενώ φιλοξενεί κρίσιμα κτιριακά συστήματα και κρύβει μεγάλα δομικά δοκάρια από πάνω. Κατέστη δυνατό με ενσωματωμένα βασικά κριτήρια απόδοσης από συμβούλους οπτικοακουστικών, θεάτρου, φωτισμού, ακουστικής και μηχανικής. Καθώς προσαρμόστηκε κάθε είσοδος, το παραμετρικό μοντέλο χρησίμευσε ως κεντρικό σημείο συντονισμού.

Ο Architizer είναι ενθουσιασμένος που ανακοινώνει τους νικητές των 10ων Ετήσιων Βραβείων A+. Θέλετε να κερδίσετε παγκόσμια αναγνώριση για τα έργα σας; ο 11ο Ετήσιο Βραβείο Α+ Το πρόγραμμα ξεκινά στις 17 Οκτωβρίου.

Schreibe einen Kommentar