The Timber Revolution: New Programs Beyond the Skyscraper

0
The Timber Revolution: New Programs Beyond the Skyscraper

Ο Architizer είναι ενθουσιασμένος που ανακοινώνει τους νικητές των 10ων Ετήσιων Βραβείων A+. Θέλετε να κερδίσετε παγκόσμια αναγνώριση για τα έργα σας; ο 11ο Ετήσιο Βραβείο Α+ Το πρόγραμμα ξεκινά στις 17 Οκτωβρίου.

Η ξύλινη αρχιτεκτονική περνάει τη στιγμή της. Σε αυτήν την επανάσταση των υλικών προς πιο βιώσιμους τρόπους κατασκευής, το παιδί της αφίσας ήταν οι ουρανοξύστες και οι πολυκατοικίες από ξύλο. Ωστόσο, η ξυλεία επανασχεδιάζεται σε μια σειρά προγραμμάτων οικοδομής, από ιδιωτικές κατοικίες και έργα κατοικιών έως υποδομές και πολιτιστικές εγκαταστάσεις. (Έχουμε ήδη επισημάνει μια τάση προς περίπλοκα ξύλινα κουφώματα!) Αυτά τα πρόσθετα προγράμματα δείχνουν μια κίνηση προς επιλογές υλικών που είναι ζεστές και φιλόξενες, πιο βιώσιμες και που ενθαρρύνουν νέους τρόπους σκέψης για την αρχιτεκτονική και το ντιζάιν.

Εγγραφείτε στο Future Fest

Όπως μοιράστηκε ο Think Wood στο δικό τους Έκθεση 2022, οι ομάδες εξετάζουν το ενδεχόμενο ξυλείας για να μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακα ενός κτιρίου. Οι εταιρείες AEC αναζητούν ξυλεία επειδή είναι λιγότερο εντάσεως άνθρακα από άλλα δομικά υλικά. Έχει επίσης εφαρμογές παντού, από προκατασκευασμένα κτίρια έως αρθρωτές κατασκευές και υβριδικές τεχνικές. Τα παρακάτω έργα παρουσιάζουν ξυλεία τόσο με παραδοσιακές τεχνικές δόμησης όσο και με σύγχρονες τεκτονικές εκφράσεις. Αν και δεν συνδέονται με συγκεκριμένες τοποθεσίες ή περιοχές, μοιράζονται κοινές έρευνες σχετικά με το περίβλημα, την επένδυση, τη δομή και άλλα.


Οικονομικό Πάρκο Bjergsted

Από Helen & Hard, Stavanger, Νορβηγία

Για το οικονομικό πάρκο Bjergsted στο Stavanger, η Sparebank 1 SR-Bank ήθελε ένα μέρος όπου η εταιρεία θα μπορούσε να πραγματοποιήσει τα οράματά της και να προσφέρει το καλύτερο για το περιβάλλον. Αυτό το επταώροφο κτίριο είναι ένα παράδειγμα μελλοντικού χώρου εργασίας και είναι ένα από τα μεγαλύτερα κτίρια γραφείων στην Ευρώπη σε ξυλεία. Ο όγκος ποικίλλει σε ύψος για να προσαρμόζεται στις ποικίλες κλίμακες και τον χαρακτήρα των γύρω κτιρίων. Υπάρχει ένα κεντρικό αίθριο που φέρνει φως, αέρα και πράσινο στο κτίριο. Οι χώροι κοινωνικής δικτύωσης και οι αίθουσες συσκέψεων οργανώνονται γύρω από αυτόν τον χώρο και λειτουργούν ως φραγμός προς τους πιο ήσυχους χώρους εργασίας κατά μήκος των προσόψεων του κτιρίου. Οι γκαλερί συνδέονται με μια εντυπωσιακή ανοιχτή σκάλα. Υπάρχει μια έντονη αντίθεση μεταξύ του αιχμηρού, τριγωνικού εξωτερικού γυαλιού και μετάλλου, έναντι του εσωτερικού οργανικού σχεδιασμού σε ξύλο.


Μουσείο Τέχνης Άσπεν

Από Shigeru Ban Architects, Aspen, CO, Ηνωμένες Πολιτείες

Το New Aspen Art Museum βρίσκεται στο κέντρο της ψηλής ορεινής πόλης Aspen Colorado σε μια περίοπτη γωνιακή τοποθεσία στο κέντρο της πόλης. Το τριώροφο kunsthalle παρέχει γκαλερί στους δύο πρώτους ορόφους πάνω από το επίπεδο του εδάφους και στον έναν όροφο κάτω. Ο τρίτος όροφος είναι ένας πολυλειτουργικός χώρος και καφετέρια. Το ήμισυ της τρίτης περιοχής δίνεται σε μια εξωτερική βεράντα με θέα στα βουνά. Τα σχεδιαστικά χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν μια καινοτόμο δομή στέγης με ξύλινο πλαίσιο μεγάλου ανοίγματος, πρόσοψη από υφαντό πάνελ, δομικά γυάλινα δάπεδα για φωτισμό γκαλερί, σκάλα εξωτερικής γκαλερί που συνδέει την πλατεία με το επίπεδο της οροφής του τρίτου ορόφου και γυάλινο ανελκυστήρα.


Canary Wharf Crossrail

By Foster + Partners, Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο

Αυτό το σχέδιο μικτής χρήσης σχεδιάστηκε για να συμπεριλάβει τα επίγεια στοιχεία ενός νέου σταθμού για το έργο Crossrail στο Canary Wharf. Στο επίκεντρο του έργου βρισκόταν ένας νέος περίβολος που ενοποιούσε τον σταθμό και άλλα στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων νέων μονάδων λιανικής και ενός πάρκου. Το πάρκο και το υπόλοιπο κτίριο περικλείεται από μια χαρακτηριστική οροφή, η οποία τυλίγεται γύρω από το κτίριο σαν ένα προστατευτικό κέλυφος. Αυτή η ξύλινη δικτυωτή οροφή μήκους 300 μέτρων (328 γιάρδες) ανοίγει στο κέντρο για να αντλεί φως και βροχή για φυσικό πότισμα. Η ξυλεία ήταν το κατάλληλο υλικό για να περικλείσει το πάρκο: είναι βιολογικής φύσης και εμφάνισης, ισχυρή, προσαρμόσιμη και προέρχεται από βιώσιμες πηγές. Παρά την ομαλή καμπύλη του περιβλήματος, υπάρχουν μόνο τέσσερις καμπύλες ξύλινες δοκοί σε ολόκληρη τη δομή.


Οδοντιατρική ξυλείας

Από Kohki Hiranuma Architects & Associates, Minoo, Ιαπωνία

Θέλοντας να εισάγει ζεστασιά και φως σε αυτόν τον μοναδικό χώρο, αυτό το σπίτι χτίστηκε στη θέση του πρώην Housing Expo πριν από ενενήντα χρόνια. Ο προσανατολισμός και το σχήμα της γύρω οικιστικής περιοχής επηρέασαν τη σιλουέτα του δυτικού υψομέτρου του οικοδομήματος. Μια δίρριχτη οροφή συνδυάζεται με τη γειτονιά και σχεδιάζει ένα τόξο προς τη δυτική πλευρά, δείχνοντας έναν υπαινιγμό μοντερνισμού. Για να δώσουν μια ζεστή εντύπωση στην εξωτερική πρόσοψη, χρησιμοποιήθηκαν υλικά από φυσικό ξύλο, όπου οι τοίχοι στέκονται ως λευκός καμβάς που συμπληρώνει τα άνθη της κερασιάς την εποχή του. Η ξύλινη δομή ενισχύεται από τη διαφάνεια του γυαλιού, η οποία τραβά την προσοχή από τον πεζό στο ύψος των ματιών στον πρώτο όροφο.


Aula K. Ξυλεία Modular Classroom

Από BCQ arquitectura, Barcelona, ​​CT, Ισπανία

Δημιουργημένος για να είναι μια αρθρωτή τάξη, αυτός ο σχεδιασμός ξυλείας περιλαμβάνει την κατασκευή μιας πρωτότυπης ενότητας για περιβαλλοντική εκπαίδευση, έναν χώρο μάθησης και ανακάλυψης που θα εγκατασταθεί σε διαφορετικές τοποθεσίες του δικτύου του πάρκου Μητροπολιτικής Περιοχής της Βαρκελώνης. Προτείνεται να γίνει και ο βιότοπος για ορισμένα είδη ζώων όπως έντομα, ασπόνδυλα, πουλιά, νυχτερίδες… Όπως εξήγησε η ομάδα, πρέπει να είναι ένας χώρος ανοιχτός προς τα έξω. είναι απαραίτητο να δει κανείς τα δέντρα από την τάξη, να αντιληφθεί το φως και να νιώσει το κλίμα. Το κτίριο σχεδιάστηκε ως μια προκατασκευασμένη ενότητα, ευέλικτη και όσο το δυνατόν πιο οικονομική, ικανή να ανταποκρίνεται στις διαφορετικές απαιτήσεις κάθε δήμου για περιβαλλοντική εκπαίδευση.


Ξύλινη ομοιοκαταληξία

Από το Studio Ardete, Chandigarh, Ινδία

Όπως η ομάδα σχεδιασμού διερεύνησε στο Timber Rhyme, η τέχνη του ξύλου ήταν αναπόσπαστο μέρος της ινδικής ιστορίας. Η κοινότητα Sutradhar, σύμφωνα με το μύθο, είναι οι ξυλουργοί (γνωστοί και ως «badhaee») που κατάγονται από τον Μάγια, τον γιο του Vishwakarma (του θεϊκού μηχανικού). Αυτό το σχέδιο διερεύνησε τους συμβατικούς περιορισμούς του υλικού που πωλούσε ο πελάτης, τους καπλαμά και το κόντρα πλακέ, και τον πρωταγωνιστικό του ρόλο σε μια συζήτηση που υπήρχε στο αρχαίο παρελθόν. Το «Timber Rhyme» καταλαμβάνει την πρώτη ιστορία ενός καταστήματος λιανικής σε ένα συγκρότημα αγοράς, το Chandigarh. Η πρόκληση ήταν να προσκαλέσουμε μια βόλτα στο υπάρχον γραμμικό μπλοκ 71′ επί 18′. Μια ξύλινη κορδέλα προσκαλεί τον περαστικό στο χώρο και να ασχοληθεί με τα υλικά.


Αίθουσα Τοξοβολίας και Λέσχη Πυγμαχίας

Από FT Architects, Chandigarh, Ινδία

Εξετάζοντας τη σχεδιαστική έκφραση για μια νέα αίθουσα τοξοβολίας και λέσχη πυγμαχίας, η FT Architects δημιούργησε ένα ζευγάρι κτιρίων σε απόσταση λίγων εκατοντάδων μέτρων μεταξύ τους στο έδαφος του Πανεπιστημίου Kogakuin στο δυτικό Τόκιο. Η ενημέρωση του Πανεπιστημίου αφορούσε κατασκευές χαμηλού κόστους από ξυλεία τοπικής προέλευσης για να παρέχουν προσβάσιμους και εμπνευσμένους χώρους για τους φοιτητές. Κατά τύχη, και οι δύο εγκαταστάσεις απαιτούσαν έναν χώρο χωρίς κολώνες, σε μέγεθος συγκρίσιμο με μια ιερή αίθουσα σε έναν παραδοσιακό ιαπωνικό ναό.

Για να επιτευχθεί αυτό το εύρος, χωρίς κολώνες και χρησιμοποιώντας μεθόδους χαμηλού κόστους κατασκευής ξυλείας, ήταν απαραίτητο να βρεθεί μια καινοτόμος λύση ξυλείας. Μικρά τμήματα ξυλείας, που συνήθως προορίζονταν για την κατασκευή επίπλων, επιλέχθηκαν για την αίθουσα τοξοβολίας και τα μέλη της ξυλείας κρίθηκαν αποστασιοποιημένα λόγω ζημιάς από έντομα για την λέσχη πυγμαχίας.


Γέφυρα ξυλείας στο Γκούλου

Από το στούντιο LUO, Jiangmen, Κίνα

Νικητής της κριτικής επιτροπής, 10th Annual A+Awards, Architecture + Wood

Λόγω της μοναδικής παλιρροϊκής επίπεδης μορφής του εδάφους, ο Gulou στην πόλη Jiangmen καθιέρωσε την παράδοση να χρησιμοποιεί το σύστημα νερού για να σκάβει λίμνες και να σχηματίζει τύμβους για ψάρεμα και γεωργία. Καθώς το υδάτινο σύστημα και οι λίμνες ψαριών καταλαμβάνουν μεγάλη έκταση και σχηματίζουν ένα κατακερματισμένο χωρικό μοτίβο στα τοπικά χωριά, πολλές γέφυρες έχουν κατασκευαστεί για να συνδέουν τις περιοχές που κατατμούνται από το νερό. Αυτό το έργο είναι μια ξύλινη γέφυρα, η οποία είναι μία από τις πολλές στο Gulou Waterfront Resort. Για να το διαφοροποιήσει από τις αστικές κατασκευές και να αναζωογονήσει τον παραδοσιακό αγροτικό πολιτισμό, το στούντιο LUO υιοθέτησε φυσικά ξύλινα υλικά για να κατασκευάσει μια τοξωτή γέφυρα.

Ο Architizer είναι ενθουσιασμένος που ανακοινώνει τους νικητές των 10ων Ετήσιων Βραβείων A+. Θέλετε να κερδίσετε παγκόσμια αναγνώριση για τα έργα σας; ο 11ο Ετήσιο Βραβείο Α+ Το πρόγραμμα ξεκινά στις 17 Οκτωβρίου.

Schreibe einen Kommentar